Portfolio

Series_One Notabiliteter

Series_Two

Europeiska unionen

Series_Three

Vardag

Series_FourAnsikten

Series_FourPlatser

Text - Upsala Nya Tidning

Skador bland ungdomar går ofta att förebygga

– Den vanligaste idrottsskadan som barn söker hjälp för heter schlatter. Det är i synnerhet fotbollsspelande pojkar i 10-14 årsåldern som råkar ut för detta, säger Mats Öfverberg.

 

Schlatter är en skada runt knäet som barn kan dra på sig när deras kroppar utsätts för stor belastning. Som tur är läker det av sig självt när barnen har slutat att växa. Men fram till dess kan skadan orsaka stora besvär. – Det är hopp- och löpidrotter som orsakar de flesta skadorna. Den största anledningen till att barn skadas är att de tränar för mycket. Den som tränar två-tre gånger i veckan löper mycket mindre risk än den som gör det sex–sju gånger, säger Mats Öfverberg.

 

Ensidig träning är en annan bov i dramat. Om barnen istället håller på med flera sporter fördelas belastningen på fler muskler och leder och skaderisken minskar drastiskt. Mats Öfverberg menar att det viktigaste är att se till att barnen rör sig i vardagen. – Föräldrar borde inte skjutsa sina barn överallt. Jag är helt övertygad om att det skulle minska mängden skador eftersom det bygger upp en grund om man rör sig i vardagen, säger han.

 

Föräldrar som vill upptäcka skador i tid för rådet att kolla om barnen ser sneda ut i kroppen eller om de sliter ut sina skor väldigt snabbt. Har man ett barn som idrottar mycket ska man titta på om skorna slits snett inåt eller om bakkappan börjar luta inåt. Om så är fallet behöver det inte innebära att barnen har en skada, men däremot att det finns risk att barnen får allvarligare besvär. Mats Öfverberg som själv har döttrar i tonåren vet hur svårt det kan vara att få barn att gå i rätt skor.

– Till och med jag som jobbar med det här har svårt att få mina barn att ha rätt skor på sig. De tar inte de dojor som är bäst förrän de får ont och kanske inte ens då, säger han.

 

Andra grundtips är att den som har en infektion i kroppen ska ta det lugnt. I likhet med muskler och leder måste dessutom immunförsvaret vila sig efter träning. Direkt efter fysisk ansträngning blir kroppen nämligen känsligare för infektioner. Vanligtvis handlar det om några timmar, men efter exempelvis en orienteringstävling bör vilan vara en hel dag innan träningen sätter igång igen.

 

 

Fredrik Haglund